Top lane guide by Sebi Sava

by

  Hey Guys, mă numesc Sebastian, sunt cunoscut sub numele de BulletProof(Master EUW quality player) și astăzi o să vă prezit un guide pentru top lane, mai exact cum să dai climb din acest rol, cum să știi ce campion să îți alegi și un tier list pentru d5-b5 elo pentru climbing.

 

1. Tipuri de campioni pe Top Lane

 Există mai mulți factori în determinarea viabilității unui Top Laner, cum ar fi abilitățile și punctele puternice ale acestuia. Ceea ce ar trebui să alegei ca un Toplaner este “fill”. Dacă echipa are nevoie de un tank, alegeți un tank, dacă echipa dvs. are nevoie de mai mult AD / AP, alegeți un carry AD / AP. Provocarea este de a face acest lucru în timp ce nu sunteți counter-picked, pierdeți lane-ul sau/și fiind ineficienți.

Ca și tier list pentru climbing în diferite divzii o să recomand:

S – Malphite, Pantheon, Annie, Garen, Swain, Darius

A – Sion, Voliber, Galio, Shen

B – Fiora, Jayce, Kennen

 

2. Cum să joc top lane mai bine?

  Sunt câteva lucruri de care trebuie să ți cont atunci când joci top lane, cum ar fi care campion are early game-ul mai bun, cum dai trade vs acel campion, ce build path(ce iteme) îți faci vs acel campion, unde începe jungler-ul inamic și dacă îți poate da gank și te poate omorâ.
  În funcție de campion trebuie să ai și în considerare dacă îți iei outscale de laner-ul inamic, dacă ești un split pusher/team fighter mai bun decât el și în ce momente ești cel mai puternic(power spike la lvl/iteme).
  Farming-ul este un aspect foarte important pe care trebuie se te axezi în early-mid game și care poate să facă o diferență gigantică în unele meciuri(18cs=1 kill). 

 

3. Unde sa wardez încât să fiu sigur că nu pot primi gank?

 Când joci top lane trebuie să wardezi în momentul în care știi că jungler-ul inamic e probabil să se afle în zona ta de hartă, poți să îți dai seamă de asta în funcție de unde începe top laner-ul inamic, ce campuri a făcut și unde a dat gank înainte. În imagine, dacă joci pe partea din stânga cel mai bine e să pui pink în bush-ul de lângă rău(dacă îl poți apăra sau dacă poate rezista mai mult de câteva minute), un ward normal în tri-bush, și uneori și un ward în bushul de lângă turnul inamic de pe lane încât să vezi dacă jungler-ul inamic încearcă să îți dea lane gank(simetric dacă ești în partea din dreaptă pink în tri-bush). De asemenea poți plasa și un ward agresiv în bush-ul de lângă buff-ul inamicului pentru a îi oferi echipei și jungler-ului tău în special informații despre jungler-ul inamic, jungle pathing-ul acestuia și poziția lui pe hartă. 

 

4. Cum să mă pozitionez ca să nu pot fi gankabil?


   În imaginea de lângă sunt evidențiate 3 zone în care o să te aflii în timpul laning-phase-ului.
  În zona 1, ești extreme de greu de gankat, iar asta de obicei o să rezulte în inamicii tăi făcându-ți tower dive, lucru ce nu merge în majoritatea cazurilor.
  În zona 2, poți scăpa majoritatea timpului de junglerul inamic dacă gankează de pe râu și ai ward acolo, posibil să îți folosești flash-ul.
  În zona 3, majoritatea timpului o să mori dacă primești gank de pe râu sau poți să scapi cu flash-ul dacă ai un campion mobil și un pic de noroc, de obicei nu recomand să te aflii în zonă 3 dacă știi că poți primi gank de pe râu, dacă nu ai un campion mobil sau dacă nu ești confident că poți câștiga 1v2.

 

5. Să pushez early sau nu?

 

6. Să fac split-push sau să îmi ajut echipa?

 

7. Să fac trade early game cu oponentul?

 

8. Să îmi salvez tp-ul early sau să îl folosesc să ajung mai repede pe lane?

 

9. Cum să fac freeze la wave?

 Să faci freeze înseamnă să blochezi lane-ul într-o anumită poziție avantajoasă pentru ca laner-ul inamic să piardă farm/xp sau ca să te aflii într-o poziție mai sigură.  
 Pentru a face slow push pe lane e la fel ca în imaginea de mai sus doar că -1 minion; de obicei slow-push-ul se face pentru a băga un wave mare de minion în tureta inamicului, astfel punând presiune și asigurând mai mult dmg pe aceasta, eventual și un posibil dive.