A guide for Rakan by Richard Szabo

by

Hey guys, Vioreleeee here, cu un mic guide pentru cel mai nou Support din League, care a devenit recent support-ul meu favorit, Rakan.

Putin despre mine:    Am fost Challenger 3 sezoane la rând, jucând în mai multe echipe mari, actuala mea echipa fiind “Nice Gaming”, o echipă internatională cu care am evoluat foarte mult și am ajuns la accomplishment-uri la care nu mă puteam gândii.Sper ca acest guide să vă ajute.

TABLE of Content :
1. ITEMS
2. SKILLORDER
3. RUNES
4. MASTERIES
5. SKILSET
6. POZITIONING

 

1. ITEMS 

De obicei așa ar trebui fiecare Rakan să înceapă. Mulți optează pentru Coin, pentru că le oferă mai mult sustain, însă nu realizează cât de mult avantaj poți câștiga din acest item. Dacă termini quest-ul, acest item te va salva de foarte multe ori, sau chiar te va ajuta să te poți băga în mijlocul luptei mai ușor.
Ambele începuturi sunt favorabile, depinzând după playstyle-ul tău; Coin pentru pasiv, Spellthief pentru agresiv.

Cam așa trebuie să arate Inventory-ul tău prin minutele 20-25:

Mobility boots pentru a putea face roam pe hartă cu ușurință, pentru a putea warda jungla inamică fără un risc prea mare  și pentru a ajunge pe lane la timp.

Eye of the Watchers (Care se face din Sightstone + Frostfang) este cel mai cost effective, deoarece oferă nu numai + 1Ward, ci și Cooldown reduction si Ability power la un cost bun. Mulți nu realizează cât de Overpowered pot fi Itemele “Eye of” și optează pentru a maxa item-ul de support și să lase Sightstone-ul fară al maxa.

Ardent Censer este un MUST-BUY, deoarece este CEL MAI PUTERNIC ITEM din meta-ul respectiv. Oferă  Cooldown Reduction, Ability Power și movement speed, dar cel mai important, pasivele : +10%  HEALS si SHIELDS și 20-35% Attack Speed / 20-35 on hit heal pentru 6 secunde daca folosești un heal sau shield pe aliatul tău . 2300 gold pentru atata Value , Gj Rito.

 

După ce ai terminat core items, poți să alegi dintre aceste iteme:

Redemption și Locket de obicei se face de fiecare dată. Acestea oferă foarte mult sustain, dar și heals/shields pentru echipa ta.

Mikael / Gargoyle Stoneplate -> Acestea sunt situaționale.
Dacă echipa inamică are foarte mult CC( Ashe arrow de exemplu) atunci Mikael.
Dacă echipa are nevoie de un tank se face Gargoyle Stoneplate.

 

2. SKILLORDER

Există două rute pe care poți merge, depinzând cu ce item ai început:

DACĂ AI ÎNCEPUT CU COIN :
Q – W – E -E -E -R – E -Q -E – Q – R – Q – Q – W – W – R – W – W   ( R > E > Q  > W )

DACĂ AI ÎNCEPUT CU SPELLTHIEF :
Q – W – E – Q – Q – R – Q  – E – Q – E – R – E – E – W – W – R – W – W ( R > Q > E > W)

 

3. RUNES

Cu aceasta pagina de Rune ai cam totul incorporat, insa poti schimba dupa propria dorinta  :  9x Magic Penetration (Red) , 9x Scaling Health/lvl (Yellow) , 5x Magic Resist+4x Mana regen/5 (Blue), 2xArmor , 1x Movement Speed(Quints)Cu această pagină de Rune ai cam totul incorporat, însă poți schimba după propria dorință:  9x Magic Penetration (Red), 9x Scaling Health/lvl (Yellow), 5x Magic Resist+4x Mana regen/5 (Blue), 2xArmor, 1x Movement Speed(Quints).
Acum după propriul plac, poți adăuga după playstyle-ul tău. Folosești foarte multe spell-uri și rămâi fără mana? Pui mai multe Mana regen/5 Blues. Simți că nu ai nevoie de movement Speed pe quint? Mai bagi un Armor Quint. Everything after your own liking.

 

 

 

 

4. MASTERIES

La masteries exista două build-uri populare: Cel cu Colossus și cel cu Windspeaker’s Blessing.

Cu acest page mă joc eu de obicei. Oferă foarte multă resistenta, deoarece Rakan poate să procure cu ușurință Colossul-ul cu W și R .

  Acesta este Mastery Page-ul mai “classic” .

TAKE NOTE!
Am menționat mai sus că, depinzând de playstyle, Rakan poate fi buildat cu COIN sau SPELLTHIEF și E max VS Q max

RAKAN CU – > Windspeaker Blessing, Coin , E max = Un support cu capacitate foarte mare de shielding si movement.
RAKAN CU -> Colossus , Spellthief, Q max = Un support cu Lane bully masiv, cu mai mult damage dar și mai mult durability.

5. SKILSET

Passive :  
Este un shield care se incarcă pasiv in and out of combat. Este foarte bun pentru small trades și se încarcă de fiecare dată cu -1 secundă dacă îi lovești pe inamici cu un basic attack sau cu un skill.

Q-Gleaming Quill:
Your main poking spell. Imaginează-ți că este ca și un Karma Q, ONLY BETTER! Are un range destul de mare acum după buff-ul lui, deci este perfect pentru poke. Use it to always win trades.
NOTE:  Heal-ul merge și dacă îl lovești vs Dragon, Herald sau Baron.

W-Grand Entrance:
Un spell  foarte util pentru engage/disengage.  După un short delay dă knock up la toată lumea în cercul respectiv. Acest spell poate fi folosit și după pereți , so don’t forget that !  Poate avea o sinergie foarte importantă cu R ! (Vom vorbi despre asta soon).

E- Battle Dance:
Un point and click shield care poate fi folosit de DOUA ORI! Este bread and butter-ul lui Rakan, cu care poate avea foarte multă mobilitate. Use this ca să scapi de threats sau să te bagi in teamfight cu W.
NOTE: Nu iți da shield și tie, doar aliatului pe care îl apeși
NOTE 2: Dacă ești cu Xayah, atunci range-ul E-ului este dublu, astfel facandu-l și mai mobil.

!!! Combo!!!
Pe bot lane, la lvl 3 combo-ul este:
W pe inamici -> Autoattack-> Q  -> Auto attack – > E back ( Dacă fight-ul nu merge bine)
Acest combo  asigură posibilitatea de a da poke și de a scăpa.

R- The QuicknessR:

La activare primești movement speed și dai  charm și damage la fiecare inamic atins de tine. După ce lovești  un enemy champion, primești un small burst of speed, care te ajuta ori să îi prinzi pe restul, ori să fugi din teamfight dacă pierdeți.

!!!Combo!!!
Combo-ul pentru a prinde 100% W-ul:
E pe aliat/ Flash  >R > W
Poți activa R-ul cât timp sari spre ei cu W. Așa le dai charm și nu pot scăpa din W-ul tău.
Don’t forget!  -> Poți folosi R-ul ca să dai intrerupt la foarte multe chestii cu ușurintă (Exemplu: Fiddlesticks casting R,  Galio casting R)sau chiar să disturgi un engage ( Zed dă R pe aliatul tau? Fugi la el și dăi R ).

In teamfight-uri, Combo-ul ar trebui să arate cam așa:
E pe un Melee Target apropriat de inamici (Asta în cazul în care tu nu ești aproape de ei) – >  R +W (în același timp pe cât mai mulți) -> Q  -> Autoattack -> E x2  pe diferiți aliați ca să le dai shields / Ardent Censer. Keep them alive în continuare cu Locket of the Iron Solari si Redemption, and always peel if needed.

6. POZITIONING:

Ca și Rakan, de cele mai multe ori trebuie să te poziționezi  atât în mijlocul inamicilor, cât ți lângă aliații tăi ca să-i protejezi. Asta sună foarta greu pentru majoritatea supportilor, însă pentru Rakan acest lucru este foarte ușor de făcut din cauza skillset-ului lui.

În early game poziționarea trebuie să fie bazată pe  întrebarea  “Pot sa fac un play?”. Daca raspunsul este da, folosește W-ul și încearcă să faci trade/poke. Dacă raspunsul este nu, stay behind și arunca Q-uri ca să te ții pe tine și pe aliatul tău în viață.

In mid game, TU trebuie să fii playmaker-ul. Kit-ul lui Rakan este făcut să sari in and out of the fights și să îți ții aliații în viață.

In late game ești cel mai strong, deoarece ai cooldown-uri foarte mici pe toate spell-urile și ești cel mai mobil Support. Folosește-te de asta cât mai mult. Nu uita să ții Ardent Censer  pe cât mai mulți ( Especially your adc) deoarece adc-ul tău profită foarte mult de acel item.

IN CONCLUSION:
Rakan este unul din cei mai amuzanți și fun champions pe care i-am jucat vreodată. Necesită oarecum un medium level of skill, pentru a prinde W-urile și Q-urile, însă acesta îl face și mai fun. Dacă jucați mai multe meciuri cu el și realizați cand este strong si cand este weak, poate deveni ușor unul din cei mai puternici supports.