Jax Toplane

by

Dictionar : Termenii de gameplay sunt explicati mai jos

All in= Un duel “pana la moarte” ce include folosirea tuturor abilitatilor pentru a omori campionul advers

Snowball = A obtine un avantaj care creste pe masura ce jocul avanseaza

Sustain= A obtine viata inapoi prin intermediul regen/lifesteal/spellvamp

Trade= Dueluri scurte

CDR= Cooldown Reduction

HP= Health

MR= Magic Resist

 

Introducere:

Salut. Eu sunt ShadowGod/JokerWannabe/ColdHearted + o tona de alte nume.Am fost un jucator semi-profesionist, castigand multe turnee si jucand in echipe gen Nextplease/XPC.In acest moment sunt al 3-lea toplaner ca elo pe EUW din Romania dupa Odoamne si toplanerul celor de la Nexus : Orome, desi in ultimul timp am jucat mai mult support.

Scriu acest ghid pentru a imi imparti experienta ca jucator de Jax si pentru a ajuta jucatorii care vor sa invete Jax sau chiar sa devina mains.Am urcat cu Jax pana in master , atat pe euw cat si pe eune(contul meu fiind la un moment dat #1 pe LoLSkill). Jax este eroul meu favorit pe toplane pentru ca, in mainile potrivite poate ajunge chiar si la un 1v5 pentakill.

Ce te face calificat ca jucator de Jax profesionist?

Ei bine… Tind sa cred ca winrate-ul meu la un elo de D2/D1(datorita MMR-ului) este unul dintre lucrurile care ma fac calificat + sutele de meciuri impotriva tututor matchupurilor din joc.

 

d6700ff3ab3221e740bcc578f585363d

 

Avantaje si Dezavantaje :

Jax este un bruiser mobil cu destul de mult damage care poate face snowball pentru a castiga un meci.Ca orice campion , Jax are si avantaje si dezavantaje pe care le voi enumera mai jos

Avantaje:

-Destul de mobil

-Poate face snowball

-Potential de 1v2/1v3

-Late game bun

-All-in de level  1 foarte puternic

-Imaginati-va daca ar avea o arma reala

Dezavantaje

-Daca ramane in urma este foarte greu sa revina

-Poate fi gankat excesiv daca isi foloseste Q agresiv

-Nu are sustain

-Previzibil

RUNES

f2cef167e4490d7b0c96867ad2f07d30 

– Acestea sunt runele mele preferate , ele fiind viabile in toate matchupurile.

5201c9324b656127d24bc606bf575ab8

 – Aceasta pagina de rune este pentru jucatorii avansati ce stiu sa faca trades perfecte/dau dodge la majoritatea skillshoturilor, dar poate fi folosita si in caz ca echipa inimica este FULL AD

Quintessences:

Greater Quintessence of Attack Speed este cea mai buna chintesenta pentru Jax, deoarece eroul se bazeaza pe multe basic attackuri.

Greater Quintessence of Attack Damage este de asemenea o varianta viabila, dar nu o prefer deoarece attack speed-ul este mult mai important pentru Jax

 

Marks:

Greater Mark of Attack Damage – Pentru a putea da last hituri si trade-uri mai bune cu adversarul

Greater Mark of Attack Speed – Cum am spus si mai sus, unul dintre stats-urile de care Jax beneficiaza cel mai mult

 Greater Mark of Critical Chance – Poti folosi un mark de Crit pentru a castiga lane-ul prin “noroc”, dar nu este foarte recomandat.

 

Seals:

Greater Seal of Armor – Armura este principalul atribut ce poate fi obtinut de pe marks , pentru a minimiza daunele provocate de inamic si minioni in timpul unui trade pe laning-phase

Greater Seal of Health per level – Aceste rune sunt foarte bune in match-upurile versus eroi cu mult damage magic(bazati pe Ability Power)

 

Glyphs:

Greater Glyph of Magic Resist – Principalele glifuri folosite pe bruisers

Greater Glyph of Scaling Cooldown Reduction  – Se pot folosi versus echipe FULL AD sau daca ai incredere mare in capacitatile tale de a te feri de skillshots.

 

 

Summoner Spells:

Flash: Este cel mai folosit summoner spell din joc deoarece te ajuta sa faci engage/disengage. Poti folosi flash pentru a scapa de gankuri, pentru a urmari pe cineva sau pentru a te repozitiona in teamfights. Jax are nevoie de Flash pentru a putea da stunul pe mai multi adversari, acesta conferindu-i elementul de surpriza.

Ghost : Un alt summoner spell bun pentru ca ofera capacitatea de a urmari un campion advers, Jax trebuind sa stea aproape de adversarul cu care se bate pentru a putea da basic attacks.

Teleport: Acest summoner spell este principalul factor care ofera un avantaj echipei. El este folosit de toplaneri pentru a pune presiune pe harta, a reveni dupa un gank sau in cazul unui trade nefavorabil. De asemenea , teleportul iti ofera posibilitatea de a pleca nepedepsit de pe toplane si a iti ajuta celelalte laneuri / a intoarce un gank pe botlane si a scoate cateva killuri din acesta.

Ignite : Acest summoner spell se poate folosi pentru a face snowball cat mai rapid , deoarece iti ofera mai multa agresivitate pe laning phase. Cum Jax este un erou care are un early all in bun , cu ignite poti scoate un flash sau chiar kill la nivelele 1|2 fara probleme.

Masteries:

d57df5c939c7d5113c4b7d99372dccad

Acestea sunt maiestriile pe care le folosesc pe Jax. Fervor este cheia succesului pe Jax deoarece iti creste dauna provocata de basic attacks. Celelalte masteries pot fi modificate putin in urmatorul fel:

Ferocity:

Double Edged Sword vs Feast – Pentru agresivitate eu prefer Double Edged Sword , dar feast-ul este mai bun in competitive play/daca esti un jucator passive

Vampirism vs Natural Talent – Natural Talent iti ofera mai mult damage in early trades in timp ce vampirism te ajuta in matchupurile mai grele pentru a rezista pe laning phase.

Bounty Hunter vs Oppressor – Bounty Hunter este o maiestrie superioara daca faci snowball , dar acest lucru nu este posibil in fiecare meci , deci Oppressor  este mai sigur/solid

Resolve:

Recovery vs Unyielding – Recovery te ajuta cu regenerarea pe linie in timp ce Unyielding iti ofera mai multa armura/magic resist , acesta avand sinergie cu ultimata dar, din experienta , Jax are nevoie de sustain pe lane mai mult decat de 5/20 armura/magic resist in late game.

Explorer vs Tough Skin – Explorer poate fi folosit pentru heavy roaming , dar Jax prefera sa se dueleze foarte mult pe laning phase , deci Tough Skin este superior , dar Explorer este o varianta viabila de asemenea si nu trebuie subestimata.

Insight vs Perseverance – Insight iti scade cooldown-ul la summoner spells , un lucru foarte important in acest meta , in timp ce Perseverance iti ofera mai mult sustain pe laning phase. Nu as recomanda Perseverance.

Runic Armor vs Veteran’s scars- Runic armor nu este foarte eficient pe Jax deoarece nu ai sustain in kit, iar acel HP te ajuta in duelurile de la inceputul jocului.

Skill Order :

E-Q-W-W-W-R-W-Q-W-Q-R-Q-Q-E-E-R-E-E – Cel mai folosit skill order

E-Q-W-Q-Q-R-W-W-W-R-W-Q-Q-E-E-R-E-E – Un skill order folosit versus campionii ce ataca din distanta(ranged)

Se poate maxa E de asemenea versus campioni gen Riven pentru reducerea cooldown-ului , dar aceasta este mai mult o strategie “Cheese”

Q-ul lui Jax este un gap closer folosit pentru a ajunge la inamic sau pentru a scapa. In combo cu E-ul acesta poate fi folosit ca un engage foarte bun.

W-ul lui Jax este una dintre cele mai importante parti din kit-ul lui deoarece ii ofera un basic attack reset , adica poate da un basic in plus fara sa aibe delay intre basics.

E-ul lui Jax ii ofera Dodge la basic attackuri , damage reduction pe abilitatile AOE si un stun de 1 secunda. Acesta trebuie folosit pentru early all ins , iar in lategame pentru a nega cat mai mult damage posibil.

R-ul lui Jax are 2 parti : Partea passiva : Fiecare basic a lui Jax cauzeaza magic damage in plus

Partea activa : Aceasta ii ofera lui Jax armura/magic resist timp de 8 secunde. Ultimata trebuie activata cand urmeaza sa iei mult damage sau in timpul unui trade pentru a nega din damage. Ea se foloseste la inceputul teamfights-urilor din partea finala a jocului deobicei pentru ca atunci se dau majoritatea abilitatilor , iar teamfights nu dureaza mai mult de 8-10 secunde de obicei.

Passiva lui Jax ii ofera attack speed cu fiecare basic folosit. Este important ca inainte sa faci trade-uri pe  laning phase sa ai cateva stackuri pe passiva pentru ca iti confera un avantaj in dueluri.

 

Itemization:

Jax este unul dintre putinii eroi pe care toate stats-urile din joc sunt benefice.

Astfel, itemele pe care le recomand pe el sunt :

Trinity Force – Are o sinergie extraordinara cu kitul lui Jax, oferindu-i  un damage foarte mare, potential de a urmari pe cineva si alte stats ( HP/CDR/Mana)

Blade of the Ruined King – Alta varianta pentru damage, este un item bun versus echipele cu 2 sau mai multi tanks.De asemenea ofera sustain

Hextech Gunblade – Varianta de damage burst pentru Jax, folosita versus squishes. De asemenea ofera sustain si un slow foarte bun.

Mercury Treads – Sunt cei mai buni boots pe Jax deoarece acesta are nevoie de tenacitate pentru a nu sta foarte mult in crowd control.

Ionian Boots of Lucidity – Boots buni in caz ca esti foarte snowballed

Berserker Greaves – Same as above

Swiftness Boots – Buni versus echipe cu multe slowuri si stunuri putine.

Ninja Tabi – Cei mai buni boots in cazul unei echipe full ad , sau cu multi campioni care se bazeaza pe basic attacks. De asemenea extrem de buni cand ADC-ul advers este foarte in fata.

Frozen Mallet – Un item care ii ofera lui Jax posibilitatea de a sta foarte mult langa un target pentru a da cat mai mult damage intr-un timp indelungat. Astfel Jax nu poate fi kitat foarte usor.

Randuin’ s Omen – Un item defensiv bun contra eroilor ce se bazeaza pe crit daca acestia sunt in fata

Frozen Heart – Un item defensiv foarte bun pentru ca ofera pe langa stats defensive si CDR , alaturi de triforce atingand limita de 40%, ceea ce il face pe Jax un monstru in lategame , putand sari (Q) la 4 secunde si dand stun (E) la 5.6.

Guardian Angel – Acest item este bun cand esti principalul engage al echipei, deoarce acestia pot sa vina din urma in cazul in care esti burstat.

Maw of Malmortius – Un item decent versus eroi de magic burst (Syndra de exemplu)

Mercurial Scimitar – Daca echipa adversa are foarte mult Crowd Control, Quicksilver Sash-ul din Mercurial este un item necesar pe Jax.

Spirit Visage – Un item defensiv bun contra mages deoarece ofera HP/CDR/Magic Resist

Banshee’s Veil – Un item defensiv in cazul in care echipa adversa are eroi gen Blitzcrank sau long range stuns care te pot prinde intr-o pozitie proasta inainte de teamfights.

Sterak’s Gage – Este un item atat ofensiv cat si defensiv, acesta marind damage-ul Sheen-ului si oferind un scot foarte bun (Este recomandat sa il cumperi daca ai peste 2500 HP)

Warmog’s Armor– Acesta ofera mult HP in cazul echipelor cu damage mixt.

Dead Man’s Plate – Acest item este foarte bun deoarece ofera multa mobilitate pentru a ajunge cat mai repede la diverse obiective de pe mapa.

Titanic Hydra– Alt item mixt, atat defensiv cat si ofensiv, acesta ofera un basic attack reset, la fel ca W-ul lui Jax pentru a da mai mult damage dintr-un singur combo.

Guinsoo’s Rageblade – Un item decent pe Jax, dar din pacate mult prea scump pentru a merita

Wits End – Un item ofensiv decent, dar nu-l recomand pentru ca exista variante mai bune

Phantom Dancer – Un item ofensiv care ofera crit, bun pentru elementul surpriza, dar nu prea isi are locul in build.

Cele mai bune builds:

Trinity Force -> Mercury Treads -> Frozen Heart -> Banshee’s Veil -> Blade of the Ruined King /Hextech Gunblade  impotriva unei echipe mixte

Trinity Force -> Mercury Treads -> Spirit Visage -> Warmog ->  Guardian Angel -> Blade of the Ruined King/Hextech Gunblade versus echipe cu majoritatea daunelor magice.

Trinity Force -> Mercury Treads/Ninja Tabis-> Frozen Heart -> Randuin -> Dead Man’s Plate -> Blade of the Ruined King/Hextech Gunblade vs echipe full ad.

Itemele ofensive pot alterna in functie de cat de fed esti.(Poti lua Hextech Gunblade/Blade of the Ruined King al doilea item daca ai 3-0+)

 

Matchups

Voi pune note la matchups de la 1 la 10( 1 fiind foarte usor /10 fiind foarte greu)

NB: Jax este un erou care nu castiga matchups foarte usor, majoritatea fiind skill-matchups

Renekton – 7 . Acest crocodil este foarte enervant deoarece are foarte mult early damage, dar isi ia outscale de la Jax . Este recomandat sa nu incercati dueluri pana la nivelul 9/11, cam de atunci incepeti sa castigati.

Pantheon -10 Probabil cel mai bun toplaner pentru 1v1, acesta avand un avantaj imens in damageul initial , Q-ul si E-ul lui fiind dese. Passiva lui Pantheon blocheaza basicurile lui Jax ceea ce il face cam cel mai mare counter pentru eroul nostru.(Eu deobicei plang cand joc versus asa ceva)

Kennen – 9 Acest matchup este in favoarea lui Kennen deoarece acesta este Ranged, are un early damage imens, iar stunurile il distrug pe Jax in early. Recomand ajutorul junglerului in acest matchup. Este nevoie de un Hexdrinker/Spectre’s Cowl rapid pentru a rezista. De asemenea QSS-ul este o varianta alaturi de Mercury Treads.

Rengar – 5 Matchupul este unul castigat prin skill , deoarece poti sa te feresti de Q-urile lui Rengar, dar trebuie sa ai grija. Un rengar bun isi va folosi E-ul empowered pentru a se feri de stunul tau si apoi se va bate cu tine.

Tryndamere – 4 Matchupul este in favoarea lui Jax in cazul in care esti superior ca skill. Tryndamere se poate feri de stunul tau. Este recomandat sa nu-ti folosesti Q-ul pana Trynd nu fuge cu E-ul in trades. In acest matchup , in cazul in care pierzi early vs lucky crits, poti maxa E pentru ca acesta nu se va astepta ca E-ul tau sa aiba un cooldown extrem de mic.

Olaf – 8 Olaf nu poate fi stunned de tine dupa nivelul 6 din cauza ultimatei acestuia , iar topoarele lui au un damage imens in early-mid game.Este recomandat sa iti cumperi Sheen inainte de a incerca sa te bati cu un Olaf daca nu ai reusit sa-l omori pana la level 3.Acesta are mai mult sustain pe lane decat tine si este foarte greu de omorat.

Garen – 6 Un matchup destul de usor , in care poti da dodge la Q cu E-ul, dar Garen este un erou extrem de tanky ,ce nu poate fi omorat usor. Recomand sa farmati excesiv in acest matchup si sa incercati sa nu fiti loviti de E-ul lui Garen.Acest spell nu trebuie subestimat.

Riven – 8 Un matchup destul de greu pentru Jax deoarece Riven isi poate da cancel la basic attacks cu al 3-lea Q, W. Isi poate folosi de asemenea E-ul si Q-urile pentru a fugi de stunul tau. Incearca sa nu te bati cu Riven cat timp E-ul tau este pe cooldown, deoarece vei pierde. Deobicei Riven la level 6 va incerca un All in cu flash dintr-un bush. Este util sa te gandesti ca aceasta incearca sa te surpinda.

Irelia – 7 Un matchup favorabil Ireliei, dar poate fi castigat de Jax. Irelia are mai mult sustain decat tine pe laning phase datorita W-ului , dar ai mai mult burst. Trebuie sa ai grija insa , sa te feresti de cat mai mult true damage de pe W-ul Ireliei cu E-ul.Tine minte totusi ca aceasta iti poate da stun daca ai mai mult hp decat ea in timpul unui trade si iti va face stunul inutil sarind cu Q-ul pe minions.

Nasus – 5 Un matchup de hard farm. W-ul lui Nasus il distruge pe Jax deoarece acesta ramane fara attack speed.Este recomandat sa faci freeze la lane deoarece vei castiga early trades pentru ca Nasus nu are stackuri.

Malphite – 8 Un matchup destul de greu, deoarece Malphite are mult crowd control prin slows/ult knockup si ii reduce attack speed-ul lui Jax , in acelasi timp fiind extrem de tanky. Se recomanda farmul excesiv.

Rumble – 7 Un matchup greu , deoarece Rumble este un lane bully in adevaratul sens al cuvantului. Acesta este un teamfighter mai bun decat Jax, dar daca Jax obtine un avantaj cu ajutorul junglerului

Jayce – 8 Jayce este un erou ranged si melee. Acesta are un poke imens si iti poate da outplay foarte usor pe timpul laning phase-ul cu E-ul din melee form pentru a te indeparta cand sari pe el.De obicei incepi sa il bati pe Jayce dupa ce ai Trinity Force si Ninja Tabi sau daca isi foloseste abilitatile intr-un mod necorespunzator( gen sa farmeze cu E-ul din melee form)

Darius – 4 Jax are avantajul atata timp cat se fereste de multe dintre Q-urile lui Darius intrand in melee range de el (pentru ca Q-ul provoaca daune mari doar pe margine si nu aplica stack de passiva daca esti in interior). De asemenea te poti feri de W-ul lui cu E-ul. Este recomandat sa incerci dueluri cat mai scurte pentru a nu il lasa pe Darius sa isi stackeze passiva, deoarece aceasta ii ofera o cantitate imensa de daune fizice, alaturi de acel bleed care te poate distruge.

Gnar – 4 Jax are avantajul atata timp cat face tradeuri inteligente, folosind Q-ul dupa ce Gnar incearca sa fuga cu E-ul. Este indicat sa intri in melee form level  1|2 , cat timp Gnar este in mini-form si este destul de usor de omorat.

Fiora – 9 Acesta este un matchup extrem de greu pentru Jax , deoarece Fiora are un sustain imens pe laning phase , ultimata ei ii ofera foarte multa utilitate , iar W-ul este un stun (daca iti blocheaza E-ul) , dar mai presus de asta un ATTACK SPEED SLOW(reducerea vitezei de atac) , lucru care il distruge pe Jax

Kled – 7 Kled este destul de greu de omorat datorita invulnerabilitatii oferite de passiva si dashurilor din E. Este indicat sa iti folosesti E-ul pentru a te feri de W-ul lui Kled , acele 3 basicuri extrem de rapide ce provoaca extra daune. De asemenea poti sari peste ziduri cu ward+Q pentru a te feri de ultimata lui

Poppy – 6 Poppy este extrem de tanky , si iti poate bloca Q-ul cu W-ul. De asemenea ai grija la pereti pentru ca aceasta iti da stun in ei. De retinut sa nu folosesti Q-ul pentru a face engage pe Poppy, deci folositi E-ul si avansati, iar Q-ul dupa ce i se termina W-ul

Shen – 9 Shen este un erou extrem de tanky care poate sa ajute la ganks foarte mult . Deobicei junglerul advers are tendinta de a campa un lane unde exista Shen. Acesta are global pressure dupa level 6, deci trebuie sa fii atent in caz ca este nevoie de TP . Cateodata este mai bine sa ramai pe top si sa pui presiune pe turn, dar echipa ta va fi in dezavantaj. Este recomandat sa iti rogi junglerul sa te ajute sa il pui pe Shen cat mai in spate pentru a nu fi capabil sa abuzeze de controlul pe care il are asupra hartii.

Trundle – 7 Trundle este un erou cu un sustain gigantic, E-ul acestuia il face un bun ajutor la gankuri, iar Q-ul lui iti reduce attack damage-ul. De retinut : SA NU TE DUELEZI VREODATA CU TRUNDLE DACA A FOLOSIT R PE TINE. Acesta te va distruge.

Singed – 9 Singed este un erou extrem de dificil de batut deoarece nu te poti apropia de el in melee range pentru ca te va ucide otrava. Acesta este extrem de tanky dupa ce are ultimata.

Yasuo – 8 Yasuo este un matchup destul de greu pentru ca isi abuzeaza range-ul de pe Q pe linie si iti poate da outplay la stun datorita mobilitatii excesive. Dar daca cumva reusesti sa iei un avantaj , o sa il distrugi.

 

Laning Phase:

Ca Jax pe linie trebuie sa abuzezi power spike-ul de nivel 1/2 pentru a castiga trades. Un truc util este sa dai un basic pe inamic apoi sa activezi E-ul (damage-ul E-ului creste cu cat mai multe basicuri blocate, inclusiv cele de la minioni). In rest incearca sa farmezi si sa nu iei mai mult damage decat dai intr-un duel.

Impotriva ranged champions incearca sa farmezi pana la level 5 cand ai 3 puncte in Q si sa incerci all ins. All in-ul de level 2 este intotdeauna o solutie buna.

 

How to dive:

Deobicei este bine sa nu faci dive , deoarece majoritatea campionilor din meta-ul actual au mult crowd control si outplay potential , ceea ce iti va face dive-ul sa esueze , dar daca chiar este necesar , recomand sa ataci un creep de 2 ori pentru a staca passiva de pe ultimata , iar stackurile de pe passiva normala sa fie cat mai ridicate. Activeaza R-ul fix inainte de primul tower shot/burstul venit de la adversar.

When to push:

Este recomandat pe toplane sa faci freeze in cele mai multe cazuri. Freeze-ul se face cu 4 creeps ranged in plus fata de ce ai tu.Pushatul se face doar cand inamicul este mort/back pentru a ii forta tp . In caz ca nu are tp, acesta va pierde o multime de minioni ( XP + gold ) in turreta ceea ce te va pune in avantaj si te va ajuta sa castigi meciul.

Lategame:

La final de joc ai 2 variante ca toplaner. Splitpushul sau teamfighting. Daca aveti un comp ce poate face engage/dive destul de usor , este recomandat sa vii in teamfights

Daca ai waveclear, iar inamicii nu au siege , poti sta la splitpush pentru a obtine presiune pe harta.

Este recomandat sa faci al doilea engage dupa main engagerul din team daca nu ai Guardian Angel pentru ca Jax este un bruiser cu caracter de assassin.

De asemenea flancatul carry-lor adversi este o idee buna.

 

 

 

Tips&Tricks

Intotdeauna foloseste-ti trinketul pentru a detine viziunea pe toplane. Cumpararea pink wardurilor pentru bushul de pe river sau tribush este de asemenea o idee excelenta.

Este recomandat ca dupa ce scoti un summoner spell de pe adversar sa il notezi in chat.

Reminder:(cooldowns, sunt mai mici cu masteriesul din resolve tree)

Flash 5minute

Ignite/Exhaust 3:30 minute

Teleport 5 minute

Heal 4 minute

Ghost 3 minute