[Ghid] Fat Bard

by

Hello guys, mă numesc Dalia, de curând am intrat și eu în echipa Teemo.ro și welp, era timpul să fac și un ghid cu unul dintre campionii mei preferați <Bard>. Joc pe EUNE, Platină V Soloq, Gold 2 Flex queue. Sunt main support în general, deși joc foarte des Thresh, Rakan și Bard. Bard este un support foarte viabil, cu mult CC și sustain (heals, stuns, ,,zhonya”, movement speed de pe w și escape de pe e; +damage-ul). Sinceră să fiu este un support cu care poți da foarte ușor climb în high ello, precum Soraka și Janna.

 

                                                                                                                    

       + Teamfight puternic                                                                                             + Destul de slab în laning phase

       + Mobilitate foarte bună pe warding și ganking                                                    + Dependent de skillshots

       + Damage foarte puternic pentru un support                                                        + Trebuie să te obișnuiești să stai foarte 

                                                                                                                                        aproape de tunel ca să intrii în el

       + Mult sustain                                                                                                        + Range destul de mic pe autoattack și q

       + Mult CC                                                                                                              + Dependent de mana

       + Foarte amuzant de jucat                                                                                  + Timing foarte greu cu ultimata. Dacă nu ești                                                                                                                                                obișnuit cu ultimata poți pierde teamfightul. 

 

 

  1. Warding TotemToată lumea ia trincketul ăsta (sper cel puțin). E printre singurele opțiuni pentru care puteți opta la început deoarece visionul în primele minute după ce junglerii își fac partea lor de junglă e foarte importantă. Nu e necesar să vă schimbați trinketul în cel roșu până în nivelul 9 deocare, dacă scoateți un ward, e ușor să fie pus la loc și ați rămas și cu un ward în minus, Recomand să fie schimbat la nivelul 9 pentru că vi-l puteți lua trincketul roșu direct upgradat și veți putea scoate mai multe warduri din zonele importante precum Dragonul
  2. Spellthief’s Edge: 
  3. Sightsone: Este un must have pe orice campion de support. Îți dă viziune ca să poți sta safe, să știi dacă junglerul e prin preajmă ca poți fii mai agresiv sau nu și, în plus, îți oferă niște viață în plus. Cum am menționat mai sus, Bard are un range de atac destul de mic și asta îl face mai vulnerabil și mai ușor de prins. Cu viața aceea în plus, vei rezista  ceva mai mult. 

              !!! Deși multă lume are tendința de a merge pe Bard cu Frostfang-ul până la upgradeul maxim cu fantomele pentru slow, eu v-aș recomanda să vă upgradați frostfang-ul la: Eye of the Watchers. Este un item care combină frostfang-ul cu sightstoneul într-unul singur. Vă face și economie de spațiu ca să puteți cumpăra ceva care să vă ajute mai mult + că primiți CDR la fel cum ați fi primit dacă upgradați la celălalt item. 

        4. Boots of Mobility:  Chiar și înainte de reforgementul cu măiestriile și runele, luam boots de mobilitate. Aici e la latitudinea voastră, între boots de CDR și movement, însă îi prefer pe aceștia deoarece, pot să adun meepsii de pe hartă mult mai rapid decât aș face-o cu boots de CDR + pasiva după ce colectați meeps, veți ajunge foarte rapid înapoi la ADC-ul vostru. Un alt + ar fi faptul că, mulțumită noilor rune, veți obține CDR suficient de pe rune, așa că nu trebuie să vă mai bateți capul cu booții de CDR. 

        5. Ardent/Redemption: Ambele iteme sunt recomandate deși Ardentul are un procentaj de choosing mult mai mare. Îți face w-ul mai puternic și oferă și Attack speed atât ție cât și ADC-ului tău. Însă, nu întotdeauna este necesar. Depinde de inamici, de necesitățile team-ului pentru că tu poți da w doar la o singură persoană în tf și atunci mai recomandat ar fi Redemptionul pentru heal AOE. Ambele dau Mana Regen, heal. Cum am zis, rămâne la latitudinea voastră și la necesitățile echipei. Dacă considerați că apc sau adc-ul lor sunt problematici și vă focusează adc-ul, atunci luați-vă ardentul, dar dacă botul vostru nu are nicio problemă și în schimb, alți teammates au, atunci luați-vă redemption. 

       6. Knight’s Vow/Locket of the Iron Solari: Ambele iteme au fost destul de nerfate în patch-urile care au tot venit și acum depind foarte mult de echipa adversă. Dacă vedeți că inamicii au mulți Ad- champions, atunci luați knight’s vow pentru adc-ul vostru. Dacă Apcarry sunt problema, luați Locket. E bun în situații în care inamicii au Vel’koz pe mid spre ex pentru că poate bloca cam jumătate din toată ultimata lui, dacă nu mai mult. 

          !!! Acestea sunt principalele iteme pe Bard. Depinzând de team-uri puteți face iteme situaționale precum: Adaptive Helm dacă au mulți ap-carry, Gargoyle Stoneplate vă dă și ad, și ap. 

 

 

 

     

     

Cum am spus mai sus, nu mai e nevoie să luați ap pe Bard. De pe runele noi primiți atât CDR, cât și ap pentru că, odată atins procentul maxim de CDR de pe rune, orice alt CDR care la rândul său, ajunge la procentajul maxim de pe league, o să fie transformat în AP. Mai pe scurt, o să spamați q-uri și o să aveți și dmg (Broken, nu-i așa?). Pe lângă acel convert de la CDR la AP, runele astea vă oferă un extra AP pe parcursul jocului de la Gathering Storm. Primiți și CDR la ultimată de fiecare dată când o castați, shielduri mai puternice + obțineți +5 armură la fiecare shield sau consumabile. În plus, shieldurile sunt cu 5% mai puternice și mai crescute cu 10% pe aliații cu low hp. 

      

        1. Traveler’s Call (PASIVA): Este pasiva lui Bard. Bard obține chimes o dată la 50 de secunde. Chimes (meeps cum le spun eu) îi îmbunătățesc atacurile lui Bard oferindu-i extra dmg, slow, aoe dmg sau prin ați mări numărul de chime pe care le ai. În momentul în care colectezi chimele, ele îți dau mana și ceva XP precum și un movement speed de scurtă durată care se mărește odată cu colectarea chimelor.  

                 !!!! Sfat: Plasați w (healul) pe lane înainte să vă duceți să colectați chimele pentru a vă recupera mana înapoi. Colectați-vă chimele doar în momentul în care sunt mai multe pe hartă pentru că există șansa să vă omorâți adc-ul dacă plecați random. 

        2. Cosmic Binding (Q): Este cel mai important skill al lui Bard. De aceea îl și luăm la nivelul 1 și îl și maxăm, pentru a-i minimiza cooldown-ul și pentru a-i maximiza timpul de stun. Este folosit pentru stuns, damage, slow și pentru a verifica bushuri înainte să intrați în ele. Dă stun unui campion, minion cât și minionilor din junglă în momentul în care trece prin ținta respectivă și se lovește de un wall, alt minion, alt campion sau alt minion din junglă. 

               !!!! Sfat: Q-ul lui e puțin ,,boosted”. În sensul că, la fel ca și la Thresh, chiar și dacă trece puțin de limita skillului, tot ar primi stun. 

       3. Caretaker’s Shine (W): Este abilitatea lui Bard de a da heal. O luăm la nivelul 2 și totuși, o maxăm ultima. O maxăm ultima pentru că nu oferă un heal mai mare precum îl oferă Soraka, Nami, Sona. Este un procentaj foarte mic de heal în plus și atunci nu avem nevoie de el maxat. Itemele, runele vă oferă mult mai mult shield și heal decât vă oferă w-ul. Bard poate plasa un heal care își va mări procentajul de heal după 10 secunde. Poate avea până la maximum de 3 healuri pe mapă! Însă poate fi castat pe tine sau pe un aliat în timp ce sunt 3 healuri pe mapă! W-ul lui oferă un heal destul de mic, cu un cooldown și mana cost foarte mare. În principal este considerat un speedbooster mai mult decât un heal. 

O imagine cu W în momentul în care e plasat și după cele 10 secunde. 

 

       4. Magical Journey (E): Este una dintre cele mai puternice abilități din joc. Îl maxăm deoarece cooldown-ul scade iar viteza prin tunel se mărește. Are și un dezavantaj skillul ăsta pentru că voi îl puteți folosi să intrați prin pereți ca să ajungeți mai repede la adc-ul vostru, dar dacă un inamic este prin preajmă, poate intra și el prin tunel împreună cu alții și vă puteți trezi ambuscați. Totuși, abilitatea are și un mare + pentru că viteza ta de mișcare prin tunel este mărită în comparație cu a inamicului și se poate realiza un combo: E+Q. În timp ce un jungler spre ex, călătorește prin tunelul tău, își poate folosi smite-ul pentru a lua dragonul/baronul. Totuși, un dezavantaj este faptul că dacă tu spre exemplu, intrii în tunel, un Blitz sau Thresh te pot scoate de acolo. 

        !!!Sfat: COMBO E+Q: Dacă intrii în tunel și ești urmărit de un campion, maxim 2, în momentul în care ieși din tunel dă repede q în direcția tunelului, de unde vine și inamicul. Dacă este singur, q-ul tău se va lovi de perete și îi va da stun inamicului sau dacă sunt 2 (dar care vin deodată pentru că dacă vine unul și altul după 2 secunde, e riscul să mori) atunci stunul îi va primi amândoi pentru că prima țintă a fost inamicul 1 și s-a dus spre inamicul 2. 

       5. Tempered Fate (R): Este ultimata lui Bard. Este totodată și una dintre cele mai puternice și riscante ultimate din joc pentru că poate schimba cursul unui întreg team-fight. Ca și Bard, te ajută să îți salvezi aliații, să oprești distrugerea unui turn, te ajută atunci când vreți să faceți dive (poți da ultimata pe turn și ea intră în Zhonya, fiind incapabilă să mai atace). 

 

 

 

 

  • Față de Exhaust, Igniteul pe Bard este mult mai folositor pentru că oricum aveți slow de la q/stun. Igniteul scade și healul adc-ului. Exhaust nu mai scade attack speedul, doar dmg=ul, iar cât timp adc-ul inamic e în stun, nu poate da niciun dmg, iar cu ignite-ul îl omorâți mai repede. Plus că vă oferă mai multă agresivitate și vă asigură killul în early game. 
  • Flash-ul e obligatoriu, evident. E unul dintre cele mai importante skilluri de escape + că puteți face combo Flash +Q. 

 

 

Bard nu e ca ceilalți supporți. Este inițiator de teamfights precum Thresh și Rakan. Cu ultimata puteți iniția foarte ușor un teamfight, voi fiind capabili să vă poziționați între timp. Bard este unul dintre supporți care poate oferi atât support (healing etc) cât și inițiere în teamfights. Trebuie totuși să aveți grijă pe cine castați și în ce momente castați ultimata pentru că ori vă distrugeți teamfightul, ori poți să salvezi inamicii. 

  • Combo: R>>Q

Cu ultimata puteți bloca inamicii în timp ce faceți dragonul, baronul pentru a nu putea fi capabili să vină către voi. 

  • Înainte să vină minionii, să mergeți pe lane, există câteva tips pentru a vă face chimele să apară cât mai aproape de voi ca să nu trebuiasă să vă duceți întotdeauna pe cealaltă parte a mapei. Țineți minte: Chimele apar o dată la 50 de secunde începând cu secunda 0:35 din joc când vă apar 2. La 1:25 normal, trebuie să vă mai apară un meep într-un loc random, DAR dacă vă așezați în locurile astea, chimele vor apărea cât mai aproape de voi. 

                              

 

  • Începând cu nivelul 3 puteți face roam pe mid pentru că aveți E-ul.
  • Warding:  

             ECHIPA ALBASTRĂ:   

 

 

             ECHIPA ROȘIE: 

 

 

 

Well, asta a fost guys. Sper că v-a fost folositor și, dacă aveți întrebări, feel free to ask. Următorul ghid va fi despre Rakan ^^. 

 

-Regards, Dalia Lirics.