EUNE vs EUW

by

   De-a lungul timpului am văzut multe dezbateri cu privire la serverele EUNE și EUW. Cu toții știm că la un nivel înalt de joc, EUW este mult mai avansat, dar mai jos de diamond care este diferența? Am întrebat mai multe persoane high elo despre avantajele și dezavantajele ambelor servere. 

Vioreleeee – Avantaj EUNE : Poți să înveți campioni noi, nu este atât de greu și nu îți iei așa de mult flame. Este un nivel decent la challenger 600lp. 

Dezavantaj EUNE : E foarte greu să crești când sunt jucători bad care nu încearcă să câștige un meci, abia după Master tier lucrurile încep să se schimbe cât de cât. 

Iar la EUW lucrurile stau complet invers. Sunt  jucători super buni, plus că acolo joacă lcs players deci da, se vede de ce se joacă acolo mai mult și mai bine, dar și acolo sunt trolls. 

 CPM – Pe EUW unul dintre avantaje e faptul că ai ocazia de a juca cu lcs players sau chiar streameri cunoscuți gen Gripex sau ArKaDaTa. E de la sine înțeles că pe EUW totul e mai competitiv. 

Dezavantajul pe EUW este faptul că pe acest server găsesti de asemenea și cei mai toxici jucători datorită faptului că totul este mai competitiv, rezultând faptul că unele jocuri se termină în minutul 10 pentru că se mai găseste unul care se tilteaza prea repede și încearcă prin toxicitate să-i tilteze și pe ceilalți #OpenMid .

Avantajele serverului EUNE ar fi că, ajungând high elo (challenger), ai oportunitatea să îți promovezi mai ușor streamul sau alte activităti gen dacă vrei să fii coach. 

Unul dintre cele mai mari dezavantaje de pe EUNE e faptul că nivelul de joc a scăzut enorm de mult. Asta se datorează și faptului că jucătorii mai buni s-au transferat pe EUW. Probabil doar la nivel de challenger eune mai ai parte de câte un meci “decent” și în rest nivelul de joc e foarte scăzut. 

E5 BulletProof – Avantaj EUNE : bun server dacă vrei să încerci chestii first time sau să trolezi cu prietenii 5 man premade.

Dezavantaj EUNE – competitivitatea pe serverul ăsta e mai moartă decât prestanța lui kreepo în urmă snapurilor sale.

Avantaj EUW –  bun server dacă vrei să joci cu high level players și să ai ocazia să întâlnești LCS-players în high elo ranked, aici poți fi și observat de echipe/sponsori dacă ajungi la un nivel mare și în general e mai quality serverul.

Dezavantaj EUW –  tot mai dai de persoane care  nu încearcă să coopereze (probabil imigranți de pe eune), fiind mai greu să urci pentru că jucătorii sunt overall mai buni.

Zombilau – Avantaj EUNE :  sunt turnee unde poți face RP mai ușor. 

Dezavantaj EUNE : nivelul de joc scade semnificativ.

Avantaj EUW :  devii un jucător mai bun din punct de vedere skillului și ai șanse să joci competitive.

Dezavantaj EUW :îți pierzi sufletul și dorință de-a trăi. 

oOVictorOo – West-ul este cu mult superior față de eune pentru că ai posibilitatea să joci cu și vs jucători din LCS și challanger series.

West-ul are dezavantajul  faptului că ELO-ul între d5 și d3 este mult mai greu de parcurs, jucătorii fiind după părerea mea mai greu de cărat.

Pe EUNE ai  avantajul că poți intra mult mai ușor challanger și poți învața cum să te menții acolo și să faci un winrate de peste 55% pe campionii pe care îi joci.

Pe EUNE ai dezavantajul de a pica cu foarte mulți jucători (90%) care nu au game knowledge și trebuie să te abați de la parcusul normal al jocului și prin asta mă refer la faptul că trebuie să-ți ajuți coechipierii mai mult în fight-uri și să farmezi mai puțin.

  ♦V-am întrebat și pe voi care sunt părerile voastre cu privire la cele două servere, iar opiniile variau. Unele persoane erau pro EUW:

 Traian Costea – “Nu prea găsesc motive pentru a juca EUNE. Plănuiesc să îmi transfer contul la sfârșitul sezonului. Dacă ești un jucător foarte competitiv, EUW este un server superior în mod evident, dacă nu, presupun că EUNE e mai ok pentru cei cu o conexiune slabă de internet.”
   ♦Alte persoane se plângeau de diferențele mari de ping: 

Bogdan Mănăilă: “Nu e nici o diferență între cele două servere până în diamond V. Diamond V-IV EUW e high diamond-master tier EUNE. Până acolo se joacă la fel. Pe mine unul mă omoară diferența de ping. De la 35 pe EUNE, mă joc în 50-60 pe EUW și îmi omoară toate combo-urile + că nu pot să fac buffer la magii cum trebuie.”

  ♦Unii preferau EUNE-ul:

Eduard Mihes: “Ținând cont că pentru mine LoL-ul e un joc de care nu mă pot bucura 100% singur, aș prefera să mă joc pe un server pe care am prieteni.”

  ♦Plus multe alte păreri:

Pintea Alexandru: ” Eu zic că, contează diferența de skill și de playeri, din câte am văzut pe EUW sunt playeri mai experimentați și depun mai mult timp și seriozitate în joc. E mai greu pe EUW decât pe EUNE fiind playerii mai experimentați și în divizi mici și în divizile înalte cum pe Korea bronze înseamnă gold pe NA, așa cred că plat pe EUW înseamnă diamond pe EUNE și un prieten a arătat asta ajungând diamond 3 pe EUNE când el era plat 4 pe EUW.”

  

♦ În concluzie, după toate părerile acumulate reiese că EUW este un server mai mult pentru persoanele care vor să ajungă undeva departe prin intermediul jocului, iar EUNE este un server dedicat mai mult românilor. În rest ambele servere se aseamănă destul de mult în divizile cuprinse între Bronz V- Diamond V.