5 trucuri pe care jucătorii din Challenger le folosesc şi tu nu

by

Bună, sunt Maria, iar în acest post vă voi prezenta nişte trucuri din diviziile Challenger şi Master.

Din urmăritul jocurilor din Challenger, am observat o serie de trucuri pe care jucătorii le folosesc pentru a obţine un avantaj asupra oponenţilor lor.

Aceste trucuri sunt destul de random şi situaţionale şi există o posibilitate să le ştii deja sau să le fi folosit, dar cel mai important, jucătorii din Challenger le folosesc în fiecare joc foarte frecvent.

1. Viziune din obiectele plasate pe hartă.

Acest truc implică tunelele lui Rek’Sai, altarele lui Skarner şi orice alt obiect care interacţionează cu oponenţii tăi fără a da propriu-zis vision.

În cazul tunelelor lui Rek’Sai, poate nu par să ofere viziune, dar, dacă eşti atent, le poţi vedea dispărând pe minimap sau în fog of war. Iar dacă le vezi dispărând, cineva trebuie să fi fost acolo, deoarece tunelele nu dispar singure şi trebuie ca un inamic să stea pe ele.

ezgif-1022602098

Spre exemplu, în cazul unui player experimentat de Rek’Sai, poate pune tunele în zonele importante ale junglei inamice şi să fie foarte atent la minimap să vadă când dispar, astfel ştiind unde se află jungler-ul inamic.

Merge în principal în cazul lui Rek’Sai, dar şi în cazul altor campioni care au obiecte ce interacţionează asemănător, ca Skarner.

2. Suporţii fac roam pe mid după recall

În Challenger, suporţii fac roam pe mid foarte specific, adică la primul back, sau la următorul, pentru că, după ce iţi dai recall, lane-ul este de obicei pushat până în turnul inamic, chiar dacă aţi făcut un kill sau doar aţi pushat. Iar după acest push, wave-ul inamic se va strânge destul ca adc-ul tău să se bucure să-l farmeze, dar numai după ceva timp, gen 1 minut sau mai puţin, destul timp ca să ai ocazia să gankezi mid.

Dacă nu le iese roam-ul sau au prea puţin timp, unii suporţi optează să lase un ward pe river sau într-un loc mai important.

ezgif-3260275255

Între timp, adc-ul tău nu trebuie să facă nimic decât să nu se lase prins şi să farmeze. Ca să fie sigur că adc-ul nu este prins sub turnul lui, suportul trebuie să fi terminat roam-ul până când ajung minionii sub turn şi să se întoarcă bot.

Suportul nu trebuie să facă roam dacă inamicii fac freeze şi de asemenea dacă este un campion de genul Sorakăi, care nu poate face gank-uri bune.

3. Mişcări false

Acest truc este practic manipularea viziunii adversarilor pe care o au asupra ta, făcându-i să crezi că te duci într-o directie, când tu o iei în alta.

Cel mai comun exemplu este jungler-ul ieşind printr-o parte a mid-ului, dar apoi ocolind şi îndreptându-se spre cealaltă parte a hărţii. Inamicii te vor vedea mergând într-o anumită direcţie când ieşi din viziunea lor, dar în fog of war, tu îţi schimbi direcţia complet şi te îndrepţi spre altă parte a hărţii.

ezgif-881408224

Acest truc este cel mai uşor de aplicat în cazul lui Evelynn, pentru care este mai uşor să mimezi că pleci de pe lane, fără a-ti mai irosi timpul să ocolesti, dar este posibil cu orice alt jungler.

Există de asemenea şi posibilitatea ca harta să fie wardată, iar inamicii să te vadă, exceptând cazul în care este faza de început a meciului, când adversarii au doar trinket-ul. De aceea, este cel mai eficient cu Evelynn, fiind capabilă să se ferească de ward-uri mai uşor.

Făcând acest lucru, inamicii pot spune că tu te indrepţi spre top, ducând la informaţie falsă şi cel mai probabil la bot-ul lor fiind foarte agresiv şi făcând over extend, iar apoi bam, apari tu la gank.

Informaţia este comunicată în Challenger si Master foarte frecvent, adică, atunci când jungler-ul inamic este văzut, toată echipa ştie unde se afla, astfel schimbându-şi play-style-ul între agresiv şi pasiv, în funcţie de zona hărţii unde a fost zărit inamicul şi în ce direcţie mergea, de aceea acest truc este foarte folositor dacă eşti într-o divizie mai mare.

4. Evitarea pink-urilor şi sweeper-urilor când wardezi în zona baronului

Zona Baronului este o zonă foarte disputată în termeni de viziune, aşa că, atunci când încerci să o contestezi, în special dacă oponenţii sunt poziţionati mai bine, o să folosească pink-uri (vision ward) şi sweeper lenses ca să-ţi nege viziunea, iar ce-ţi rămâne de făcut atunci e să mergi cu faţa înainte într-un teamfight inevitabil sau să-i laşi să aibă Baronul gratis.

Screenshot_10

Poziţia ward-ului din imagine este un loc fantastic, dar foarte neutilizat, pentru a avea vision la baron, deoarece nu va fi vizibilă din locul obişnuit al pink ward-ului şi cu siguranţă nimeni nu se va gândi să pună un sweeper acolo, deoarece playerii sunt ocupaţi să verifice in boscheţi, zona din faţa baronului şi apoi în interiorul acestuia, dar ward-ul functionează perfect pentru că este nedetectată de pink-uri şi de sweepers datorită curburii terenului, iar aceasta îţi va da destulă viziune încât să poţi fi sigur dacă echipa adversă face baron sau nu, aşa că este un loc perfect ca să poţi avea vision-ul minim când nu poţi să controlezi zona din faţa sau din interiorul baronului pentru orice motiv posibil.

5. Double jungle

Această tactică îşi are originile in LCS sau în meta-ul corean, de unde majoritatea îşi iau tacticile. Inclusiv câţiva jungleri din diamond au fost văzuţi să folosească această strategie, fiind folosită în fiecare joc din Challenger şi Master, în afara cazului în care top laner-ul vrea să pusheze wave-ul, ca celălalt double jungler să nu mai farmeze cum trebuie.

Motivul pentru această strategie este ca jungler-ul să cureţe camp-urile şi să rămână cu mai mult hp decât ar rămâne în urma unui leash normal, astfel având mai multă presiune early game şi putând face 2-3 gank-uri în loc de una cu leash normal şi apoi să fie nevoit să se ducă bază.

În plus, bot face frecvent golemii pentru a avea lvl 2 mai repede, aşa că jungler-ul nu poate primi leash de la aceştia, dar îi poate ajuta cu un smite ca să termine mai repede şi să se intoarcă bot. Această strategie ajută inclusiv top laner-ul, pentru că îşi poate cumpăra 5 poţiuni de viaţă şi uneori şi un ward pentru un laning phase mai sigur şi pasiv, acesta atingând lvl 2 de asemenea, aşa că nu vor rămâne în urmă cu experienţa.

Screenshot_13

În orice caz, această strategie este folosită în marea majoritate din meciuri, deoarece face viaţa jungler-ului mai uşoară, la fel ca cea a top laner-ului, şi este destul de simplă: doar lasă top laner-ul să tankeze camp-urile, din moment ce pot să se ducă back şi să-şi dea tp pe lane, împărţind xp, iar top laner-ul primeşte toţi minionii mici, iar jungler-ul îi ia pe cei mari, primind gold bonus de la itemul de jungle în timp ce el ia gold-ul de pe cei mici, care valorează la fel şi dacă jungler-ul îi omora.

Screenshot_12

 

Credits: Jeremy “Gaming Curios”, Pants are Dragon